Редактор: Юлия Георгиеваe-mail: [email protected] Бившият здравен министър д-р Петър Москов реши

...
Редактор: Юлия Георгиеваe-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bg Бившият здравен министър д-р Петър Москов реши
Коментари Харесай

Д-р Петър Москов съветва: Пийте витамини A, C и D

Редактор: Юлия Георгиева

e-mail: [email protected] 

Бившият здравен министър доктор Петър Москов реши да хвърли малко светлина върху пандемията, поради която и България е на път да разгласи изключително състояние. Той дава и съответни препоръки по какъв начин да се предпазим. Ето какво написа той: 

За вирусът “КОРОНА ” в изискванията на Република

Пиша този текст, не с цел да тревожа или укротявам. Пиша го на база на опита си като доктор и като министър, с цел да осведомявам и да предложа ограничения, които смятам за рационални.

В последните седмици всички се наслушахме на всевъзможни отзиви по тематиката за опасността от зараза от корона вирус. Една част от тях ни уведомиха, че това е новата чума, друга ни светнаха, че това си било грип и да не му се вглеждаме доста. И двете изказвания не са просто погрешни, а зловредни в изискванията на зараза на 1000 км от София и пречат. Създават осведомителна среда, която не разрешава рационални дейности. В идващите редове ще обясня за какво мисля по този начин.

Защо обстановката е друга от типичните сезонни епидемии.

Според прогнозата на СЗО, характерността на разпространяването на вируса ще докара до това, че 70%-80% от популацията в засегнатите региони ще се срещне с този извършител. Факт е че 80% от инфектираните с ковид прекарват болестта безсимптомно или с леко неразположение. Други 10-15% прекарват болестта като банална вирусна зараза (неприятно, само че нищо страшно). Между 5% и 10% имат потребност от лекуване в болница - всички те в изискванията на изолираност, а част от тях се нуждаят от лекуване в интензивно поделение, също в изолираност. Няма страна в света, чиято здравна система да може да обезпечи съответен болничен банкет и лекуване на 5% от популацията си в изискванията на към този момент зародила зараза. Това е и повода всички да се отнасяме към това заболяване съществено, а виновните институции да ползват ограничения за недопускане разпространяването на болестта, разнообразни от тези при сезонните вируси.

От казаното до тук следва, че ограниченията би трябвало да са в две посоки:

1. Основните дейности би трябвало да са ориентирани към недопускане на зараза.

2. Другата група дейности би трябвало да е обвързвана с подготовка на организация, логистика и запаси за деяние при към този момент настъпила зараза.

Мерките които би трябвало да прдприемем, ние жителите, и в двата случая са общоизвастните, а точно: съблюдаване на персонална хигиена, персонални защитни средства (каквото имате - маски, шалове, дезинфекционни кърпичкир все е добре ), витамини A, C и D, отбягване на събирания с други хора и изключително внимание за спазването на тези ограничения по отношение на възрастните хора. Всичко друго е в областта на спекулациите и окултното. Специфична профилактика и лекуване няма и в случай че някой споделя нещо друго той е шарлатанин, който желае да направи пари от страховете ни.

КАКВИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ДЕЙСТВИЯТА НА ДЪРЖАВАТА ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ЕПИДЕМИЯ:

1. На първо място би трябвало да спрат разнопосочните сигнали от представители на страната. Намирам за безразсъдно държание, ориентирано към туширане на суматохата, с бодрячески изявления, че не е толкоз ужасно и смешки за лечебните свойства на ракията. Когато в новините чуеш нещо такова, а по-късно видиш фрагментите от Италия на хора в скафандри, съпроводено със сводка за новите болни и умрелите - не се успокояваш. Паниката се пресреща не с успокояваща дезинформация, а с ясно и цялостно информиране и спретнат, обществено оповестен проект за деяние.

2. Действията, които подхваща страната по попречване на зараза би трябвало да са планувани и изпреварващи събитията. Такъв авансово обществено оповестен и пояснен проект за поредност от ограничения може да има единствено, в случай че е основан на научно аргументиран математически модел за развиването на епидемиологичната конюнктура. За тази цел екип от епидемиолози, инфекционисти и математици би трябвало да бъде претрупан с изработването на подобен модел. Такава научна прогноза за динамичността на разпространяване на болестта е съображение за въвеждане на нужните ограничения в нужния миг, а информирането за това общество ще знае по кое време и какво следва при всеки нов стадий от развиване на болестта. Такъв, учреден на епидемиологичен математически модел метод дава и на икономическите субекти опция за обмисляне и за ограничения в отбрана на чиновниците им.

Ще дам образец за потребността от това с дейностите в Италия. Там подобен модел беше направен, само че не беше прецизно следван. Моделът демонстрира от кой миг нататък разпространяването на заболяването е взривно и се трансформира в зараза без опция за надзор. Тежките ограничения, свързани с цялостна карантина би трябвало да бъдат подхванати след достигането на избран брой болни и преди настъпването на неконтролируемо разгръщане. Решението за цялостна карантина се взема на 09.03 (24 часа след достигането на сериозната бройка), когато към този момент е късно, тъй като над 0,02% от популацията са инфектирани и са във етапа на взривно разпространяване. Потвърждението за това е на графика, която ще видите в края на текста, а резултатът е в новините.

Сега си представете, че всяка заран вместо да ни осведоми за обстановката в Словения и за положението на заболялата в Плевен (то е такова, каквото допуска хода на болестта), страната ни оповестява на кой стадий от прогнозния модел сме и какви ограничения се вкарват в допълнение, с цел да се опазим или какви ограничения отпадат, тъй като са дали резултат и обстановката се усъвършенства. Ясно, рационално и обосновано и който не го съблюдава се третира от всички нас като рисков глупак.

Считам, че досегашното държание, при което един ден затваряме театрите, само че оставяме нощните заведения, а на идващия ги отваряме но през човек, само че затваряме учебните заведения е надалеч от модела, който разказвам и поражда излишно в допълнение съмнение.

КАКВИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ДЕЙСТВИЯТА НА ДЪРЖАВАТА ЗА ПОДГОТОВКА НА ОРГАНИЗАЦИЯ И РЕСУРСИ ПРИ ВЕЧЕ НАСТЪПИЛА ЕПИДЕМИЯ:

Колко надалеч сме от тази обстановка, зависи от успеваемостта на в този момент предприеманите ограничения, които както споделих, би трябвало да са обосновани и поредни, с цел да са безапелационни за обществото и да се съблюдават.

Ще се спра единствено на дейностите, които смятам за нужни за обезпечаване на активността на здравната система, която би трябвало да остане функционираща при възможна зараза.

1. Националният щаб би трябвало да наложи ограничения, които да лимитират в границите на вероятното, разпространяването на болестта на територията на лечебните заведения - измежду пациентите от други болести и личния състав. Това би трябвало да се случи не просто по документи, със заповед, а с вменяването на длъжностна отговорност и протокол за деяние на всеки районен щаб и РЗИ. Този протокол би трябвало да подсигурява, че във всяка болница, съобразено със спецификите - сграден фонд, категории на обслужваните пациенти и потоци на придвижване, е обезпечен действителен надзор над процеса. С съответни отговарящи за това във всяка болница, отчитащи се на дневна база за дейностите си по вертикалата. Повярвайте ми, знам за какво споделям, че би трябвало да се случи по този метод. Ако това не стартира да се случва от през вчерашния ден, ще се озовем в обстановка, в която лечебните заведения ни ще са под карантина още преди настъпване на епидемията, от която би трябвало да се лекуваме в тях.

2. Националният щаб би трябвало да дефинира със заповед лечебните заведения във всеки район, които са на изключително непоколебим пропусквателен режим и в тях не се позволяват за лечени пациенти, даже с леки подозрения за ковид зараза. Такива заболели би трябвало да бъдат пренасочвани към други лечебни заведения в региона. В изискванията на настъпила зараза тези лечебни заведения би трябвало да поемат ежедневната общоприета заболеваемост, която няма да спре поради епидемията.

3. Основната тежест в лечебните заведения, при възможна зараза, ще падне върху инфекционистите и анестезиолозите. Националният щаб трябваше към този момент да е направил логистичен проект за съсредоточаване на кадровия запас от тези специалности и нужната за работата им инсталация в възможните огнища на болест.

4. В лечебните заведения би трябвало да бъдат проведени места за карантиниране на личен състав, който е бил контактен с пациенти носители на вируса.

5. Не на последно място, страната би трябвало да регистрира, че лечебните заведения ще влязат в режим на отсрочване на планови пациенти. Възнагражденията на работещите зависят от броя на миналите пациенти. Намирам за рационално Министерство на здравеопазването да изиска незабавна смяна в закона за здравното обезпечаване, която да даде опция на касата да резервира равнищата на финансиране на лечебните заведения от месеца преди рецесията. Това ще подсигурява заплатите на работещите в изискванията рецесия. В противоположен случай след месец ще имаме освен преуморени, само че и тежко демотивирани лекари, сестри и санитари.

Ако сте изчели целият този текст и сте се замислили, значи текстът е постигнал задачата си.

Епидемията е като войната - с цел да се завоюва би трябвало рационално управление, явен проект за деяние, строга подчиненост и дисциплинираност.

А печели единствено този който е квалифициран!



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР